RACINGHISTORISKAS
SÄSONGSAVLUTNING PÅ

FALKENBERGS MOTORBANA I BLÅST, KYLA OCH LUST 24 - 26 SEPTEMBER


Säsongsavslutningen för Racinghistoriska var kall och blåsig. Varm och behaglig. De två första egenskaperna råder icke människan över, vad som gjorde åtminstone söndagen här i Falkenberg så trivsam var anläggning, funktionärer och emottagandet som sådant, men även den mängd vackra bilar som tävlade. Inte minst de tre Healey ni ser ovan.

De tillhör från vänster: Anders Schildt, Joakim Glaés och Nils-Fredrik Nyblaeus. Anders i klass F och Jocke och Nisse i klass E. En sanning som antagligen kommer att förändras i och med nästa års tävlande, men mer om det avslutningsvis.

En sak vill jag framhålla: man skall åka till Falkenbergs motorbana vare sig man tidigare varit där eller inte. Det är mycket gemytligt och publikvänligt. Förarna, åtminstone Nisse och Jocke (och till synes även Anders) uppskattar den också. Den är snabb och har kurvor som för en vid banan stående ser härligt fartfyllda och utmanande ut. Vart du går utmed banan närmar du dig intressanta banavsnitt.

Denna helg var första gången som kom Nisse och Jocke att tävla emot varandra. När Nyblaeus varit frånvarande har Jocke vunnit klassen. Då Glaés befunnit sig annorstädes har Nisse segrat. Klassen är nu inte så väldigt stor men det skall inte ligga herrarna Healey till last.

Lördagen hade inneburit regn och roliga race med mycken fajt mellan Healybilarna och en skånsk E-type. Tyvärr visade sig Jockes bil inte nå upp till minimivikten så inkörda poäng försvann och startpositionen för söndagen blev därmed den sista.

Nu, när vi möter herrarna, är det söndag och de har, som ni ser, just klätt sig för dans.


Innan start

Jocke gör en bra start och klipper ganska många bilar redan på första varvet och närmar sig mittgruppen där Nisse och Jaguaren fightas med varandra och en svärm kojor.


Nisse har split vision och noterar fotografen...


...okey, bra! På det igen


Men Jocke når aldrig riktigt fram utan Nisse tar segern även i helgens andra heat.


Jörgen Brynne i Lotus Elite i samma heat

Så här sammanfattade Nisse helgen:
"På lördagen var Jaguar e-typen etta (han vägrade släppa förbi mig även om jag var snabbare på minst två ställen på banan!) , jag tvåa och Jocke trea i vår klass. Fast Jocke blev tyvärr diskad då hans bil vägde för litet. På söndagen var jag etta , Jaggan tvåa och Jocke alldeles efter. Det var tätt och kul race. En halv sekund skillnad i varvtid betyder 18 meter på ett varv på Falkenberg! Det blir mer än man tror."

 

Klass F

I klass F där Healey 3000 från typ årsmodell -60 och framåt håller till, (nu ger jag mig ut på tunn is och får säkert på f-n av några) vilket innebär att bl.a. webrar är klassade, likväl som andra däcksstorlekar. (Nu är jag därute igen) Anders Schildt kör här, likväl som Anders Lotsengård med SID:en då den är frisk. Ni som sett Anders köra vet hur vackert, fort och brett det går. Under söndagen går det vackert, fort och brett i tät kamp med Roger Adamsson i Lotus Elan heatet igenom.

Anders vinner idag och blir två sammanlagt i klassen för året, slagen bara av Johan Sohlman i Jaguar E-type som han dock slår här idag. Anders har dock bara medverkat i tre tävlingar i år.

Kan man spekulera lite i nästa-året? Ja det kan man. Jocke framförde nämligen tankar om att uppgradera sin Healey 3000 från klass E till klass F. Detta om Mats Svanberg, som nu har sålt sin halva av SID:en till Lotsengård och bygger eget för nästa år, tänker sig F. Även herr ordförande P G Johansson bygger för säsong 2011. Nyblaeus i sin 100 M får dock hålla sig till klass E.

Jag frågade Mats häromdagen vad han bygger för. "F", svarade han då. Det kan komma att bli väldigt healeyskt där nästa år. Om jag räknar rätt och herrarna lyckas dra åt skruvarna ordentligt lär det bli fem (5) stora Healey i samma klass då. Må det mullra!