En marsdag vilken som helst detta år: kall och därmed lite jävlig för den som önskar våren.
Jag är på väg till Mats Svanberg i ett ärende som inledningsvis inte har ett dugg med bilar att göra. Dock dröjer det inte länge förrän vi sitter där och pratar ekerfälgar, racing och slikt. Jag frågar vem den Höglandsbo är som inköpt sig en 3000 i akt och mening att börja köra racing med. (När man talar "Högland" i dessa trakter menar man det småländska och syftar på orter typ Nässjö, Eksjö och dylikt.) "Vem är den Höglandsbo som köpt sig en 3000", frågar jag alltså och sen står det inte på förrän vi är på väg till det första av dagens två garage för att betitta denna kommande racing-3000 och några andra likar i olika grader av uppbyggnad.

Mats kan för det ovana ögat tyckas aningen loj. Det är en grov felobservation. Han har energi för dussinet jämt. Sitter han inte och skissar på ett lastbilssläp, ritar ett hus, bygger ett garage, konstruerar en MG-grill så renoverar han en tre till fyra Healeys. Ja någon gång däremellan tar han sig en grogg också. Man alldeles som undrar hur han får orken.


Bilden är tagen den första juli 2012. Första dagen på semestern?

Mats kan för det ovana ögat även tyckas lite bufflig och rakt-på-sak och lite allmänt full-i-fan. Då är man nog mer rätt ute. Men det är en annan diskussion som vi inte ger oss in i här. På bilden ovan framträder mycket av det nyss påstådda. Visst ser han precis så full-i-fan ut som han är, karljäveln? Där skymtar också, i bakgrunden, den Healey som det står att läsa om strax.

Vi har alltså tagit oss till det Svanbergska hemmet. Här står, bland annat, den racing-Healey vi talat om. Mannen som köpt den är Claes Andersson. Han är jobbegranne med Mats och de dealar till vardags lastbilssläp med varandra. Healeyn står uppmonterade bredvid ett 3000-objekt som länge stått och provocerat på gården i all sin rostighet. Det är en typisk Mats: Att indikera ett något, (gärna en defekt), som i Mats händer skall visa sig vara, eller snart bli, ett annat, (naturligtvis en sensation.) Objektet är en sällsynt two-seater, vilka det enligt Mats uppskattning endast finns fem av i Sverige. Nu växer de båda bilarna fram sida vid sida. Claes 3000, är inköpt från Lidköping där den hållt sig i stillhet sedan sent sextiotal. 6000 mil har den gått och även om en del av det yttre var sönderrostat är de viktiga inre bitarna desto bättre. "Se här" säger Mats och följer med handen längs ramens undersida. "Så rak har jag nog aldrig sett en Healeyram."

Motorn var däremot inte vad den borde vara, det satt en 100/6:a i bilen, men eftersom Mats nu är den han är så hade han en 3000-motor stående. De jobbar nu hårt för att få bilen klar innan båtar och sjöliv blir Claes sommarsyssla. Något tävlande blir det alltså inte denna säsong men kom 2014 så har vi ytterligare en Healey på startgriden i den historiska racingen.

 


Mats two-seater.

 

100/6


Utters 100/6 tar form. I bakgrunden en husvagn av fabrikat Eksjöverken som (givetvis) är under renovering

 

 

Jag fick med mig lite andra bilder som Mats tagit under 2012 också, de sträcker sig från
Midnattssolsrallyt i Mellansveriges juli, över Kinnekulle och augusti, till Belgien och
Spa i september.


Kåge Schildt i Midnattssolsrallyt 2012

 

Kinnekulle i ömsom regn ömsom...

 


Om det är fotots kvalité eller de fuktiga förhållandena som är orsaken vet jag inte men de tre Healeyna ser så där rått, Le Mans-
skitiga ut.

Efter tävlingarna kan det ofta se ut så här i Healeylägret, då det inte är mycket värre. Men hur är det med Nisse tänker man, kommer han inte ur bilen? vill han inte? är han purken? Om vi föreställer oss att han är lite missnöjd av någon anledning och något barnslig, (det blir roligare då) och ser hur herr ordförande Johansson åtagit sig uppdraget att få Nisse på humör och därmed tagit med sig lite smågott för att få Nisse glad...

Är det en ostabit? Nisse är tvär...

Men se hur han lyser upp. PG kan sin Nyblaeus.
-Jo härr skarru se hörrö gubbe!
Och Nisse blir glad så glad.

 

 

Spa, Beligien i september

 

 

 

 


 


The SID took some beating

 

 


Robban i trångt läge

 

 


Stora lekkamrater för SID

 


En gång i livet är man knappa 110 centimeter. Det är inte mer med det. Eller... kanske är det just det det är.

 

Hemma och omplåstring

 

 


Varför resa bort?

 

 
Göran