Från buse till racer
part 3
PG JohanssonBTZ 028

 

Motorrummet frilades inför motorlyftet, aluminiumkylare, Weberförgasare, grenrör, oljefilter, fördelare och ventilkåpan i aluminium (svart med mässingsskylt graverad "CHATHAM HEALEY") monterades bort först. Därefter separerades motorn från växellådan innan Bengt lyfte motorn och avlägsnade topplocket, the Crankschaft Damper and Pulley är borta och the Timing Cover kommer att kompletteras med inspektionslucka för möjlighet till andra inställningar. Hardtop:en är av, växellåda och bakaxel kommer att monteras ur och motorn samt differentialen hämtas av Anders Schildt som ansvarar för motorbygget av race-motorn samt uppgradering av differentialen med bl.a. en annan utväxling. The Crossbrace i fronten kommer att tas bort, grillen kommer att modifieras och ett Air Intake kommer att monteras för att skapa mer kylning. Tvärbalken mellan stötdämpartornen (Front Yoke) halveras och görs monteringsbar för underlättande av motorlyft samt ge plats åt den nya svängningsdämparen.

Kapellinfästningarna på båda sidor tas bort för att ge utrymme för störtbågen. Bagageutrymmet kommer att täckas med heltäckande golv, sittbrunnen och bagageutrymmet renslipas och onödiga hål tätas. Därefter blir det spackling, grundlackering innan den slutliga lackeringen i BRG. Bengt tillverkar en störtbåge som överensstämmer med reglementet och som kan kompletteras till en helbur. Den befintliga transmissionstunneln kommer att anpassas till rätt utförande vilket även krävs på nytillverkade för att få tillfredsställande passform. Bågen och tunneln kommer därefter att lackeras i silvermetallic för att ge ljusare förarmiljö. Jag har beställt en 70-liters aluminiumtank av Healey-profilen Mats från Eksjö som fyllts med säkerhetsskum hos JH Teknik i Floby.


70-litersdunk à la Mats

Anders har nu hämtat hem motor och differential till Helsingborg samt börjat demonteringen av motorn. Frostpluggarna är borta och han undrar om det har använts någon glykol, eftersom kylkanalerna var fulla med smuts och dynga. Inte vet jag i det tidigare livet, men jag fyllde på glykol när jag installerade aluminiumkylaren 2008. Borrningen i blocket är 84 mm och kolvarna är standard liksom vevaxel och vevstakar vars vikt ligger inom +/- 10 gram. Kamaxel är med beteckningen KC P141 SB, vilket antagligen betyder att fabrikatet är Kent Cams och som enligt John C är en 320 graders. Svänghjulet är också standard men lättat till 10,2 kg och med en infästning på fyra bultar.
Det är viktigt att få en status på block, vevaxel, cylinderlopp osv i ett tidigt skede så att processen med att beställa delar och delarnas bearbetning kan starta så fort som möjligt. När blocket har rengjorts, mätts upp och de små fickorna för avgasventilerna frästs i cylinderväggen så lämnas det för borrning samt planing. Vevstakarna lämnas bort för riktning samt brotschning av ny kolvbultsbussning. Vevaxeln blir uppgraderad med ytterligare 4 svänghjulsmuttrar för att kunna montera ett 8 bultat stålsvänghjul. Både vevaxel och vevstakar skall kulblästras för ökad hållbarhet.


Både ut- och invändig säkerhetsbrytare är monterade

Själva monteringen av motorn är egentligen det som tar minst tid och är det jobb som är roligast poängterar Anders. När förarbetet är ordentligt utfört, kolvarna svarvats till rätt höjd, lagerspelen stämmer osv. så är det en fröjd att skruva på del efter del på ett nymålat block. Till skillnad från många andra så föredrar jag att måla blocket och alla övriga delar innan montering. Kontrasterna mellan det målade blocket, eloxerade skruvar, kopparpackningar, aluminiumdetaljer osv. blir riktigt snyggt tycker jag. Dessutom är ju fördelen att man kan öppna motorn i framtiden utan att färgen flagnar och att det syns i efterhand.


Ny grovkalibrig krängningshämmare är på plats


Adjustable trunnions för att ändra cambervinkel