Nu börjar det!

 

Förarutbildning Sviestad. 16. April.
Iakttagelser: Göran Larsson

Det är lätt att fara förbi Sviestadbanan och motorområdet där. Jag gjorde åtminstone det. Inte någonstans såg jag Sviestad på någon skylt längs 35:an. Kanske var jag bara ouppmärksam. Jag for alltså förbi och vände då jag kom fram till Tuttorp. Det lade jag märke till.

Resan till Sviestad strax utanför Linköping gör jag för att besöka den första av två träffar med bankörningsutbildning som MG-klubben dragit igång. AH-klubben har blivit inbjuden. Jag har fått en deltagarlista av Gert Assermark som organiserar det hela. Kanhända kommer området att översvämmas av engelskt sportvagnsmaterial tänker jag. Det gör det nu inte. Sällan har en parkeringsplats varit så tät på Volvo och SAAB. Typ. Lite faller min kropp samman i Golfen. Typ. Men snart blir jag varse en och annan MGF i leden. En MGC. Och slutligen en Healey. Utan mössa!


 

 

 

Racing Drivers School

Kursen har börjat. Klockan är över tio, men jag är bara här för att observera och registrera lite from a distance. Så det gör inget. Det är dessutom annan aktivitet i området. Om man skulle få för sig att vända sig med ryggen mot kursbyggnaden, så har man en gokartbana framför sig. Där körs det. Mest yngre med föräldrar. Snett vänster håller motocrossfolket på. Det körs där också. Det luktar ljuvligt oljeblandad racingbränsle. Mest yngre med föräldrar. Till vänster ligger en speedwaybana. Där tränar en förare starter. Ensam. 

KURSBYGGNADEN är låst. Jag går ett varv till. Det är ännu kyligt och östergötskt windy. Jag tar en kopp kaffe i bilen. Då kommer en något skäggig man ut ur byggnaden. Det visar sig vara Per Schoerner. Jag bjuds därmed in och träffar Anders Gustafson, Thomas Almér (dagens riddare i den öppna Healeyn) och Lasse Johansson.

Anders:
Vi var fyra representanter från Healeyklubben som trotsade trädgårdsaktiviteterna denna lördag och begav oss till Sviestad-banan utanför Linköping för att få en duvning i bankörningens teorier. Tanken är att vi ska tillämpa dessa den 16 maj när vi ska åka till Malmby-banan i Strängnäs för lite inspirerad körning. Arrangemanget som ordnas av MG-klubben under parollen "MG Med Fart" (obs svenska) har genomförts under ett par år. Tillslutningen av deltagare denna soliga lördag var rikitigt bra, ca 80 stycken från framför allt MG-klubben. Utöver Healey-gänget fanns representanter från ett flertal andra engelska bilklubbar, Triumph, Lotus mm.

Det var ett mycket trevligt och bra upplagt arrangemang. Under förmiddagen fick vi en god portion teorikunskaper kring körning på bana, säkerhetsfrågor och tekniska tips för hur bilen bör prepareras. Det diskuterades också hur man kan arrangera ett evenemang som innehåller någon form av bankörning, vad som krävs i form av försäkringar, tillstånd mm. Det framkom tydligt att flera klubbar har detta i tankarna för kommande arrangemang.Healeygänget

Efter kaffet kommer Nisse. Så som Nisse Nyblaeus nu gör. Lite storslaget sådär. Nisse skall prata Healeyracing lite generellt men med fokus på Le Mans Classic. Han körde ju där. Han inleder med att prata Brands Hatch, varifrån han nyss kommit. Folk frågar Nisse lite. När han skall beskriva sin 100 M vad gäller effekt och så, skruvar han lite på sig. Detta är nämligen aldrig tidigare offentliggjort. Det blir det inte exakt nu heller, men han drar lite jämförelser med vad de engelska herrarna säger om sina racing-MGB:s: "830 kg och 180 hk". Det är mycket. Väldigt mycket. En anledning kan vara att engelsmännen hemmavid håller sig till ett reglemente som stavas MSA, snarare än FIA:s. Det ger lite andra möjligheter.

Nisse visar film. Onboard-kamera från Knutstorp. Sedan kommer han in på avdelning Le Mans Classic, anmälan, förberedelser och vägen till start. En av anledningarna till att jag tog mig hit idag var för att lite hålla koll på Nisse. Han redogör för hettan, bilarna och vedermödorna. Men han överdriver inte. Vi får via onboard-kamera följa med en Jaguar runt banan. Sedan får vi välja på några andra bilar. Anders G önskar sig Porsche 917. Det hedrar honom. Anders känner sitt Le Mans. Den får vi inte åka med i. Det blir en Lola. Det är ett engelskt möte gubevars.


Nisse

Anders:
Det var nog ingen som inte kände en viss handsvett efter den timmen - mycket uppskattat.

Sedan närmade sig en stor skämtare Nisse. Jag vill inte tro något annat. Skulle man kunna få en autograf? Säger denne någon. Vänd till Nisse! Heder till denne skojare, du har lockat oss till skratt, men.... Och detta är ett kraftfullt men riktat till alla som till äventyrs stöter på herr Nyblaeus framöver: Var försiktig med beröm och rosor. Det finns människor som klarar av och förtjänar superlativer. Andra gör varken det ena eller andra.

-Grabbar, jag fick skriva autograf!
-Det var ett skämt Nisse. Ett skämt.

Nina, här har du en stor uppgift, om du nu inte vill att karln din slutar jobba i morgon dag för att satsa 100 på en racingkarriär. Här bör du vara uppriktig och hård.


Organisatör: Gert Assermark

 

 

Almérs kärra

 

 

 

 

MGC

Därnånstans lämnade jag församlingen och styrde söderöver. Något lättare tycktes skyarna. Trädens nakna grenar kontrasterade på ett mer finstämt sätt jämfört med innan. Himlen en nyans ljusare. Gräset hade samma fadda ton av våreldeldningslämplighet som på vägen upp - men det var mer kärlek i det nu. I Gränna sprack molnen upp.

Lasse:
Man kan säga är att dagen var väl avvägd: Alla fick presentera sig, sina bilar och ev. tidigare tävlingserfarenheter. Teoribiten hanterade spårval i olika typer av kurvor, nedväxlings och bromsteknik. En ganska ingående presentation av banan, allt detta på ett mycket bra sätt. Praktiken var nog för alla givande då vi åkte runt banan, i början med stopp och genomgång vid de olika partierna, sedan "fri åkning". Bra att alla tangeringspunkter var markerade med koner. En bättre uppslutning från Healeyklubben hade varit bra, vi var endast 5 st av totalt ca 35-40. En kul dag som rekommenderas till övriga i framtiden.

Intressant att notera differensen i uppskattningen av deltagare mellan Anders och Lasse. Jag är nog böjd att hålla med den senare.

 

Väl tillbaks i Jönköping kör jag till ett kompisgarage där tvenne vita vagnar prepareras för säsongen: en Elan som skall tampas med Lotsengård, Glaes och PG i den historiska racingen och en MGB V8 med svulstiga skärmbreddare. Där byter jag golfens vinterhjul mot sommardito.

Öppningsackordet är anslaget.

Nu börjar det...