Besök hos TrendAB

East Section gjorde den 24:e februari tillsammans med MG-klubben ett studiebesök hos TrendAB i Järna, söder om huvudstaden. Vi var 35 stycken intresserade besökare, jämt fördelat mellan klubbarna.
Trendab sysslar med förbättring av bilar i alla dess former på motor och chassisidan.
Företaget startade 1968 och har sedan dess varit ett av de ledande på motoroptimering i Sverige.
Micke Ivarsson som är vd och delägare i bolaget har jobbat där sedan 1977 och är nu chef för motorutvecklingen.
TrendAB har nyligen byggt ut sin verkstad och har också en stor butik där man kan handla allt man behöver till bilen, både över disk och on-line.
Man har alla nödvändiga maskiner och en gedigen kunskapsbank. Historiska bilar satsar men hårt på att få utveckla, både på privat- och racingsidan.
Vi började med en fika och varm korv.Börje Engvall hade den goda smaken att fira sin födelsedag tillsammans med likasinnade i stället för att få presenter och hurrarop hemma, tillsammans med familjen. I stället fick han en semla med tomtebloss, sång och hurrarop hos TrendAB.


Ulf Aggeryds Healey 3000 monterade Micke insprutning på för 10-12 år sedan och det har fungerat perfekt sedan dess. Uffe hade tagit med sin bil kvällen till ära och den visades upp i verkstaden.
En annan bil som visades upp var en MGB som ägarna sade var svårstartad och inte gick riktigt ok. Micke tog sig an patienten och började med att kolla förgasarna. Den ena vakuumklockan kärvade och det var orsaken till att den var svårstartad. Skälet till att den inte gick så bra avslöjades när Micke tog fram ett endoskåp, ett instrument som man kan titta inne i cylinderloppen med. Motorns andra cylinder innehöll vatten och man kunde tydligt se en spricka i toppen. Topplocksbyte med tillhörande operation kommer att utföras av TrendAB innan åksäsongen börjar.


En bromsbänk finns också i verkstaden. En motor till en Alfa, som en kund hade monterat, hade riggats för att vi skulle få de en provkörning. När man testade två timmar innan vi skulle komma så började den att läcka olja från kamaxelkåporna på grund av felaktig montering. Det blev tyvärr bara okulär besiktning av den motorn.
En rundvandring i lokalerna följde och alla maskiner beskådades. Här fanns verkligen allt. Det enda som inte görs i huset är slipning av vevaxlar, det är för lite jobb för det så där anlitas en extern partner.
Tiden hos TrendAB gick fort och det blev tid för hemfärd. Ett stort tack till Micke och alla medarbetare för att de tagit av sin lediga tid.
Vill du ha hjälp av TrendAB så är deras telefonnummer: 08-552 450 06.


En intresserad publik lyssnade intresserat


Den havererade Alfamotorn


Kontrollpanelen till bromsbänken


Den krassliga MG:n undersöks med endoskåp