Mörkret börjar lägga sig, bilarna har gått till vila - då dyker den riktiga fägringen upp. "Det är vackrast när det skymmer" skrev Lagerkvist.

KNUTSTORP REVIVAL HAR SJÖSATTS. Ett koncept som är taget rätt av från England och Goodwoods dito och korfattat handlar om att för några dagar, söka sig tillbaka till en värld då allt, möjligtvis, var lite enklare, häftigare, stiligare och mer äkta. Åtminstone i tanken och minnet. Goodwood revival lockar hundratusdenden med besökare varje år. Det är en sagolik folkfest där så gott som alla besökare lägger manken till för att bjuda till och klä sig som man nu gjorde en gång i tiden. Eller bättre. För 40/50/60/70-talskläderna är nog åtskilligt elegantare nu än de var . Likt historiska racerbilar går fortare nu än förr. Men det gör ingenting, Goodwood är Glorious. Därför var vi nog många som undrade hur det skulle gå med det svenska försöket.

Well well, rather nice även om det finns förbättringspotential, är väl det kortfattade svaret. Mer om detta senare.

Knutstorp revival har alltså sin förebild i England. Goodwood och lord March har under ett antal år gjort försöket att ta gårdagen tillbaka till samtiden till en fullständig succé därborta, med utsålda hus flera månader innan tävlingsdagarna. Det började någorlunda enkelt säger de som var på plats vid det första försöket. Varför inte pröva med något liknande på hemmaplan tänkte Picko Troberg, nu när STCC är ett hopplöst och urtråkigt harvande av identiska konceptbilar överdragna med tunn plast i olika utförande. Tomrummet i svensk racing är uppenbart. De inblandade i historic racing har under många år sagt att dessa serier bara växer sig starkare år från år - var de nu fått det ifrån. Habilt är det men inte fan växer det väl? Några bilar tillkommer varje år, några bilar försvinner. Efter några år kan man den svenska historiska racingen. Det blir kvällarna i depåerna som blir det som lyfter.


The editorThe Schildts

På racingforum har det skrivits om att ännu en tävling på Knutstorp skall komma att döda semesterracet SSM på samma bana. Man har undrat vad man skall med ett till? Premiärracet har tidigare hållits på Anderstorp. Men där får det inte köras något längre. Denna tävling har haft startfält som knappt fyllt fem rader i vissa heat. Till Knutstorp är det denna helg 280 bilar anmälda. Flera heat har maxantalet bilar - det betyder 36 stycken. Danskarna, som tidigare bara anslutit i fåtal till SSM är över hundra nu, nästan lika många som de svenske. Redan där är tävlingarna en fullträff, det har aldrig någonsin funnits sådana starfält i svensk historisk racing. Inte ens under de EM-tävlingar som hållts här och i Anderstorp. Let´s rejoice.

Nu har man här försökt få resturanger, försäljare och underhållning att göra tillställningen fullödigare, mer allomfattande. Det är en förbättring mot allt tidigare även om här finns mycket mer att göra i förhållande till vad som utlovats i den marknadsföring som startade stort men som ganska märkligt tonade ut veckorna inför tävlingarna. Inga nyhetsuppdateringar, inga stjärnförare som skulle locka folk. Nu var Rickard Rydell på plats hela helgen - som intervjuare! Varför kunde man inte slänga in honom i en bil? Tänk om han fått ratta Emmas gamla fantastiska BMW 320. Något program - värt namnet - fanns inte under hela helgen. Och kunde man inte anordnat en veteran/vintagemarknad likt den som förgyllde Båstad classic car en gång i tiden?


 


Emil Larsson med Healeyanknytning, här i något udda Fairthorpe Electron MKII


The chairman


Elmon Larsson

 


The StartClaes Andersson debuterade med den äran


Leif Molin


Nikolaj Mortensen

Hur gick det då får våra pågar? Redaktörn blir 9:a på lördagen, tätt följd av Claes, ordföranden 19, Molin 20:a och Elmon 25:a.
Söndagen sa Claes 10:a, redaktörn 16 efter snurrande, PG 19:e (med misständing upp till 4000 varv), Molin 21:a och Elmon kom inte till start. They will be back at Karlskoga 13 - 15 maj med lite fler Healeygarneringar.

Chefredaktör´n

Det är inte nog med att han har fullt upp med att ratta SID på racerbanan, för att fylla Enthusiasten med stoff jagar han ständigt genom depån efter sensationer. På vänstra bilden har något fångat hans uppmärksamhet - märk att ingen annan gör detsamma - så upp på arbetshästen, en trafiksäker blick åt vänster, å så iväg. Hade man inte vetat hans uppdrag hade tankarna farit till brottsbekämpning likt en Batman i engelsk arbetsrock.

 


Andersson juniors och en - som alltid - timid och gentlemannamässig Mats

Kom sena kvällen och en trio som söker upp herr Svanberg och ger honom sin tribut såsom en av Svea rikes få bilbyggare. Ett besök som Mats mycket uppskattade. På rejsa.nu ligger sedan en länk med bild på Mats med frågan "Någon som vågar sig på vem detta är? Känd för sina byggen (totalt 43 stycken tillverkade) på Ring Knutstorp." Länk


"Det är vackrast när det skymmer" ??

Tanken var också att nedre depån enbart skulle tillåta tidstypiska fordon och husvagnar. Så blev inte fallet, det såg ut som under vilket SSM som helst. För den som upplevt Goodwood Revival vet att det är människorna på plats som är en väl så stor behållning som de fantastiska bilarna och förarna. Önskan var här att få besökarna också här att klä sig tidstypiskt. I ganska stor utsträckning gjorde också publiken det och det var en fröjd för ögat. Det ger en ton till evenemanget som är en helt annan än de vanliga historiska tävlingarna har. Goodwood är en folkfest där en stor del kommer för annat än biltävlingarna - det skapar, glädje, dans och en stämning som lyfter hela tillställningen långt över vad bara endera parten lyckas med. Knutstorp revival är på väg dit. 5 600 åskådare räknades in - let´s rejoice för fan.

Knutstorp Revival må ha sina skönhetsfläckar men förhoppningen är att tävlingen får fotfäste och fortsätter växa så att konceptet kan förfinas än mer. Att locka hit engelske kommentatorn Ian Titchmarsch var också en höjdare. Nu samkommenterade han med Gunnar Fridlund och från depån hördes fd racingåkerskan Nettan Lindgren och Rickard Rydell.

Det var helgen då det gamla fick något nytt och fräscht över sig. Let´s rejoice.

We´ll meet again...


Vi lämnar Healeyfesten - kanske sitter de där än, och är sååå lyckliga.

 

Göran