PÅ MIN VÄG TILL SKOTTLAND och 4th European Healey Meeting besökte jag den i Healeykretsar välkända firman med över 100 år på nacken. Företaget, som ligger i Yoxall nära Burton Upon Trent, grundades av Jeremy Welsh farfar som tillverkade den första sexcylindriga motorn i England 1906. Innan Jeremy under 2000- talet tog över firman drevs den av hans far Denis som specialiserade sig på Austin Healey, han tävlade också flitigt och introducerade sonen både på racerbanan och i firman. Under senare tiden har bolaget utvecklats med en bredare inriktning inom motorsport och preparerar även Jaguar E- type för racing. Idag är de 17 anställda i firman som även underhåller, och med sin trailer, supportar kunders racingbilar under tävlingar.

I lokalerna fanns ca 10 bilar däribland deras egna AH 3000 KVS 484 som har en mycket lång tävlingshistoria både nationell och internationellt med Denis och Jeremy bakom ratten. Bilen som vid vissa tävlingar har inhyrda förare prepareras minutiöst i verkstaden inför nästa race.

Där fanns också Healey Endurance Car som har utvecklats av en klassisk bil och återskapats i minne av tidigare rekordbilen som tog 24-timmars rekord i 1954. Denna forskning och utveckling är typisk för vad företaget specialiserat sig på. Under oktober 2008 nådde man målet med 147,2 mph på Millrockbanan.

Från deras senaste inriktning fanns Mark Pangborns mycket välbyggda Jaguar E- type. Den har tagits fram från en vanlig gatbil och preparerats till ett riktigt fullblod som dessutom är mycket häftig i sin Aston Martin- liknande gröna kulör. Jeremy som förekommer även som pilot vid vissa lopp berättade att på senaste tävlingen blev de tvåa endast slagen av en Cobra.

Den tidigare John Chathamägda DD 300, som sedan 2005 ägs av Karsten le Blanc och Cristiaen van Lanschot, fanns på plats och skäms ju inte heller i sin nya skrud. Frågan som många ställer sig är om man inte tagit bort själen från bilen.

I dessa lokaler finns även reservdelsförsäljningen som var fullproppad med aluminiumtoppar och stålvevaxlar. Jeremy lät mig även gå runt och inspektera deras mycket imponerande prissamling.

 

Text och foto PG Johansson