Svenskt SportvagnsMeeting11

Det är inte länge sedan det var årsmöte för klubben på Haninge slott. Helgen den 8 - 10 juli var det årsmöte för hela Sportvagnssverige på Knutstorp i Skåne. Oavsett märke eller årsmodell. Så känns det. Svenskt Sportvagnsmeeting är, för er som ej besökt evenemanget, det i särklass mest sportbilsfyllda, till karaktär, naturlighet och antal. Dessutom utspelas det i utbrottstider av semester i en rasande mysig traktajävel. Ring Knutstorp är nämligen beläget på mycket lämpligt vis, vägen dit går genom byar och marker som, om man koncentrerar sig, berättar att "ett stycke fram, kanske redan bak nästa krök eller bokskog ligger en racerbana", "antingen det eller en liten liten by eller ett slott", rakt som man befann sig i England eller Bretagné. Kanske. I Anderstorp ligger banan i ett område av industri.

SSM:s samlingspunkt är racertävlingarna. Självklart. För de historiska serierna och för Sportvagnsmästerskapet. Men här finns även sportvagnsrallyt på lördagen, som lockade närmare tvåhundra bilar, och inte minst parkeringen som fylls av enorma mängder bilar av varierande ålder, skönhet och ursprung. Åtminstone elva av dem var Healeys. Ungefär där startar vi, med en fredag som var blöt och drog ner på sommarens kontraster men en lördag och söndag som var alldeles strålande perfekta i tjugo grader och någon molnslöja att skänka svalka åt motor och panna.


Nisse Nyblaeus på väg till första träning

 


Lotsengård fick byta drivaxel efter träning. Schildt blickar skeptiskt hitåt

 


 

Regn


Roar Eriksen, Danmark


Ingen Austin men väl en Hult Healey. Lars Macklin i Roadsport A


Egentligen är gamla sportbilar vackrast i regn. Här Rolf Dawidson i MGB GTS a´la MBL 546E en gång i tiden. Ja 1967.

Lördag


Roar Eriksen, Anders Lotsengård och Anders Schildt under träning

 


Spitfire

 

 

Anders Schildt slog till med tredje träningstid. Roar 14:e och Lotsengård 16. I lördagens race blev det en 5:e plats för Schildt, tionde för Roar och elfte för Lotsen. Söndagen resulterade i 4:e, 10:e och Lotsen som bröt på sista varvet. Ja mer racereferat blir det inte. Jag hade tänkt använda mig av deras utsagor som de bistod oss med på den allt senare lördagskvällen men de blev då så oerhört långrandiga och ihärdiga att jag aldrig hört på maken.

Men i gemyt avslutades trots allt aftonen i lägret, i skymning, i grilldoft, i cigaretter och spräckt tonic.

På parkeringen mötte jag Lena och Claes Aleskär i sin mycket läckra rallyreplica som de ägt, var det fyrtio år? Det är länge. Renoverad i Australien 2006. Tack för ciggen Lena.

Nisse körde bägge sina heat på söndagen. En åttonde tid blev en sjätteplats i heat 1 och en nionde i heat 2. Sämre än på Gelleråsen, varifrån fler bilder kommer så småningom, med Nisse på pallen, men bättre än på Anderstorp i våras där han kom att bryta det andra heatet. Anledningen har länge legat i dunkel. "Ett elfel" sa Nisse och gjorde inte så mycket för att klargöra. Men i Knutstorpsdepån växte förklaringen fram från annan informationskälla. Bilen dog alltså någon gång på nionde varvet. Tjoff. Tyst. Nu skall ni få höra: När Nisse (efter depåkurvan- läget är en spekulation) varvade upp Healeyn och tryckte i trean som han gjort så många gånger tidigare...så....

Jag kommer ihåg 1991 i Kanadas GP då Nigel Mansell i sin segervisshet på sista varvet skulle vinka till publiken, gjorde det med sådan brist på finess att han råkade slå av motorn och stannade. Det var surt. Vi måste med andra ord söka oss tjugo år bakåt i tiden för att finna något motsvarande till förseelsen i Anderstorp. Till tröst då för N N att Mansell blev världsmästare året efter.

I en Healey 100 M finns det en liten vippströmbrytare för bränslepumpen placerad ganska centralt snett framför växelspaken.

Till Healeylägret i Knutstorp dök den ene efter den andra märkeskamraten upp. Björn Engwall, som deltog i sportvagnsrallyt i en Miata!! lovade skriva något om detta evenemang. Vi får se om det dyker upp. Då kompletterar vi. Liksom vi gör med Velodromloppet och Årsmötet tack vare bilder från Svanbergs.

 


Intermission

 


Vacker vacker

 


Peter Bäckströms fräcka guling

 


Lena och Claes Aleskär

 

 

 

 

 

 


Till salu för 39 500 kr. Ring Thomas 0708-855 951

 

 

 

 

 Johan Sohlman. De skulle komma att mötas dessa två.

 


Roger Adamsson tar starten

 

 

 


Närmare

 

 

 


Och med stöd av Sohlmans högersida på bilden kan vi klargöra att It has been

 

 


Christer "Kitte" Nilsson i Ginetta på 1000 cc vann Nisses klass

 

 

 

 

Ja det var väl det hela!