Foto: Torbjörn Jonsson

SSM - 2014

SVENSKT SPORTVAGNSMEETING PÅ RING KNUTSTORP infaller alltid den första helgen i juli - inte konstigt då att det ofta benämns semesterracet. Den första helgen i juli markerade ju, åtminstone förr ofta starten på den månadslånga semester som alla svenskar samtidigt hade förr, då när alla pyttesmå sommarorter hade flera affärer och kiosker och då alla, utan undantag, lyssnade på radions "Sommar" som sändes i P3 vilket var kanalen med stort K då. Man kunde gå från ett hus till ett annat, från havet till affären och återta lyssnandet strax efter där man lämnan det. Så var det förr och då både bilar och chaufförer här ofta har en viss koppling till just "förr" så passar väl epitetet semersterrace extra bra här. Semester var det ja, den svenska Nationalencyklopedins beskrivning av ordet lyder "arbetstagares årliga, av arbetsgivaren betalda ledighet för rekreation", vilket samma uppslagsverk förklarar som "återhämtande av krafter (genom vistelse i avkopplande miljö)." Huruvida allt detta är applicerbart på SSM må man ha olika uppfattningar om, krafter både töms och fylls på, här finns nog minst lika många arbetsgivare som arbetsatager och den miljö som banområdet utgör var i år en gryta av stor stor värme.

Healey Racing Team ställde upp med fem bilar, Anders Lotsengård, Claes Andersson, Jocke Glaes och PG Johansson i sina 3000 samt Elmon Larsson i sin mycket fina Sprite Mk IV. Redan under kvalet visade Claes på stora ting och körde till sig fjärde tid, bara ynka hundradelar från tredje. Anders sjua, Jocke nia, PG tia och Elmon elva.

PG:
Första racet på lördagen blev en bejublad Healeyföreställning med krångel i starten då en Lotus Elan fick bränsletorsk och både Claes och PG lyckades undvika startkrasch. Speakern och publiken var fascinerade av våra bilar och framför allt Claes spektakulära uppställ i varje kurva. Fyra 3000 på de första åtta platserna med Claes på tredjeplatsen och Elmon tia med sprängd topplockspackning, för vilken i ordningen vet han knappast själv.

Inför söndagens race hade Lotsen delat ut teamorder som innebar att Claes skulle ta Bondesson i starten och Jocke skulle hålla en Ginetta bakom sig och PG hänga på . Det mesta lyckades förutom att Claes tjuvstartade och Ginettan var bakom Lotsen och Jocke tills det att Jockes vänstra framhjul ramlade av p.g.a. axelbrott. PG åtta, Claes nia samt Elmon elva.

Så var årets SSM över men den där semestern har just börjat! Väl?

Next racingstopp Mantorp Park 22-24 augusti.

Fotona till webben har denna gång hämtats från flera olika håll, vem som tagit vilka under varje bild - TACK för dessa.

Göran och PG


 


Teamchef A Lotsengård, något buddhistisk i framtoningen

 

Foto: Torbjörn Jonsson

 


Elmon L
Foto: Torbjörn Jonsson

 


Claes A
Foto: Fredrik Lövgren

 


Anders L
Foto: Tobias Lewandovski

 


Claes
Foto: Tobias Lewandovski

 


Elmon
Foto: Tobias Lewandovski

 


Foto: Tobias Lewandovski

 


Foto: Tobias Lewandovski

 


Jocke
Foto: Henrik Eldholm

 


PG
Foto: Henrik Eldholm

 


Familjefajt
Foto: Henrik Eldholm

 


Foto: Henrik Eldholm